Agenda

Suggesties voor onze agenda? Laat het ons weten!

 • do
  16
  aug
  2018
  za
  25
  aug
  2018
  Rialto / De Balie, Amsterdam

  Dit jaar ligt de focus van de films op Cuba en worden er ook films vertoond in de open lucht op verschillende locaties in Amsterdam. Afrikaanse films zijn onder andere I am not a witch uit Zambia en Supa Modo uit Kenia.

 • ma
  20
  aug
  2018
  16:00 uurASC Leiden, Wassenaarseweg 52, Leiden

  Mirjam Tjassing geeft een seminar over haar nieuwe boek 'Mali, een kaartenhuis. Getuigenis van een crisis'. Dit vindt plaats in het kader van de ASCL Collaborative Research Group 'Politics, Governance and Law in Africa'. Prof. Jan Abbink zal de middag voorzitten. Na afloop kunt u het boek aanschaffen. Prijs: € 19,50, bij voorkeur contant. De middag wordt afgesloten met een drankje.

 • vr
  31
  aug
  2018
  19.00 uurParadiso, Amsterdam

  Het is een tijd stil geweest rond de zangeres Oumou Sangaré, maar nu is de West-Afrikaanse diva terug! Sangaré wordt geroemd om haar heldere stem, haar frisse en sensuele songs en haar daadkracht. Haar succes is vooral te danken aan haar teksten, die openlijk taboes doorbraken. Ze durft in haar nummers onderwerpen als gedwongen huwelijken en vrouwenbesnijdenis aan de kaak te stellen, daarnaast zingt ze ook over de vrouwelijke sensualiteit.

 • za
  22
  sep
  2018
  20:00 uurBitterzoet, Amsterdam

  Mamadou Kelly speelde niet alleen in Ali Farka Toure's band, maar is ook een belangrijke muzikant in de groep van Afel Bocoum. Samen met hen heeft Mamadou de blauwdruk helpen vormen van de stijl die we kennen als desertblues. Nu is de virtuose gitarist zelf het middelpunt van een groep. Met zijn band Ban Kai Na geeft Mamadou Kelly een nieuw soort verfijning aan de muziek uit Niafunke, Mali. In hun muziek weerklinken de wortels van de Amerikaanse blues en bluegrass, en die groovy, wiegende ritmes hebben een hypnotiserend effect op de luisteraar. Inmiddels heeft Mamadou Kelly drie albums uit, waarvan Politiki (2017) de meest recente is.

 • za
  22
  sep
  2018
  zo
  23
  sep
  2018
  Brakke Grond, Amsterdam

  Optredens en concerten zijn er onder andere van: Laurika Rauch, Gert Vlok Nel, Sandra Prinsloo, Antjie Krog, Die Wasgoedlyn en Zelda la Grange. Tijdens het Festival voor het Afrikaans staat de kunst en cultuur in de Afrikaanse taal centraal. Het Afrikaans is de derde grootste taal van Zuid-Afrika. Het festival richt zich onder meer op de culturele uitwisseling tussen Zuid-Afrika, Nederland en België. Meer info: www.festivalvoorhetafrikaans.nl.

 • wo
  26
  sep
  2018
  Bimhuis, Amsterdam

  Lionel Loueke, gitarist bij o.a. Herbie Hancock, presenteert muziek van zijn nieuwe album met zijn vaste band. 'He always radiates a groove' (Downbeat). Typisch West-Afrikaanse ritmes en melodieën uit zijn jeugd klinken door in de eigentijdse jazz van Lionel Loueke. Sinds hij op zijn 17e begon met gitaarspelen maakte Lionel Loueke een onwaarschijnlijke ontwikkeling door, van het naspelen van cassettebandjes in zijn oorspronkelijk woonplaats Cotonou, Benin, tot optreden voor president Obama in het Witte Huis. Hij maakt deel uit van de bands van Herbie Hancock en Chick Corea en werkt samen met de grootste talenten van zijn generatie, onder wie Esperanza Spalding en Robert Glasper.

 • vr
  28
  sep
  2018
  zo
  30
  sep
  2018
  't Wikhof, Ieper (Belgié)

  Sidy Cissokho dompelt djembéliefhebbers tijdens dit unieke djembéweekend onder in nieuwe authentieke ritmes. Met deelname steun je het project van Sora Senegal. Meer info: www.sorasenegal.com.

 • za
  29
  sep
  2018
  Bimhuis, Amsterdam

  De Marokkaanse diva Oum weeft soul en jazz aaneen met Arabische muziek en Noord-Afrikaanse woestijnblues. Oum nam het album op in de openlucht, in de woestijn. Haar songs zijn geïnspireerd door de Noord-Afrikaanse verteltradities en gaan onder meer over vrouwelijkheid, nostalgie en liefde. Ze worden gezongen in het Arabische dialect darija. Dankzij de unieke bezetting van stem, contrabas, oed, trompet en percussie klinkt de muziek klinkt helder en vernieuwend.

 • wo
  17
  okt
  2018
  19:30 uurPaard van Troje, Den Haag

  Een Algerijnse band die in aanraking komt met Westerse rockartiesten als Jimi Hendrix, Bob Marley, Pink Floyd en Mark Knopfler? Het magische eindresultaat daarvan is Tamikrest. De band maakte met ‘Chatma’ (2013) één van de allerbeste Toeareg albums ooit uitgekomen, aldus Written in Music en talloze benoemingen in ‘Album Of The Year’ lijsten (World Music Charts Europe onderstrepen dat dat geen overdreven stelling was.

 • do
  25
  okt
  2018
  20:30 uurDe Oosterpoort, Groningen

  Master drummers of Burundi is een legendarisch percussie ensemble uit Burundi, Centraal Afrika. De trommels zijn onontbeerlijk bij alle belangrijke ceremonieën zoals geboorte- en doodsrituelen, inauguraties van koningen en rituelen die de vruchtbaarheid van mens en natuur zouden bevorderen.
  (meer…)

 • ma
  29
  okt
  2018
  Paard van Troje, Den Haag

  De reggae grootheid Alpha Blondy komt terug met zijn band The Solar System. De zanger van hits als 'Apartheid is Nazism', 'Brigadier Sabari' en 'Jerusalem' bracht vorig jaar een nieuw album uit genaamd 'Positive Energy'.
  (meer…)

 • do
  15
  nov
  2018
  21:00 uurParadiso Noord, Amsterdam

  Vaudou-GameDe Frans-Togolese band Vaudou Game, ontsproten aan het brein van bandleider Peter Solo, mengt de harmonieuze zang typerend voor de rituele West-Afrikaanse voodooceremonies met 70’s afrofunk, blues en soul tot een opzwepend en hypnotiserend geheel.
  (meer…)