Gastvrijheid in Mali

Ook interessant...

4 reacties

 1. Bert Bom schreef:

  Hoi aart

  Wat moeten die nederlandse soldaten dan volgens jouw doen nu ze er zijn en dat zijn ze verplicht volgens de nederlandse wet.
  De regering beslist over inzet van het leger.

  • Aart van der Heide schreef:

   Eenvoudigste antwoord zou zijn: inpakken en wegwezen. Niemand in Mali en ook niet in Nederland heeft mij kunnen overtuigen van het nut van deze missie. De “ogen en oren” doelstelling werkt volgens mij ook niet want na hun komst constateer ik dat er steeds meer Jihadistische aanvallen zijn. Ook geloof ik niet in de 3D filosofie. Hulpverleners kunnen noch Gao noch Tombouctou uit. Noord Mali is nu volledig geafghanistaniseerd. Waarschijnlijk zullen de Nederlandse soldaten zich wel goed kunnen oefenen in het gebruik van drones en andere moderne technologie maar de belastingbetaler hoeft hier niet voor op te draaien. De MINUSMA is volgens een Nederlandse journalist een van de slechtste UN missies in Afrika. Deze journalist heeft al deze missies met elkaar vergeleken. Wel heb ik gemerkt dat hoe meer Europese soldaten in noord Mali komen dit een reden voor Jihadisten of IS gelieerde groepen is om meer te infiltreren. Mali is hierdoor zoals een Malinees mij in 2013 al zei volledig een Malistan geworden. Het beeld wordt steeds duidelijker vanaf Afghanistan tot west Afrika is de strijd tussen het Westen en alle groepen die zich Jihadisten noemen. Vroeger was dat het westen tegen het oosten. Ik word nu ook bang voor mijzelf want voel nu al: wie niet voor ons is, is tegen ons!

 2. Beste Aart van der Heide,

  Leuk verhaal over een interessant onderwerp. Antropologisch een klassieker waarschijnlijk, ik zou het willen omschrijven als een botsing tussen twee culturen. Het door jou beschrevene overkomt waarschijnlijk veel blanken in ‘Afrika’, ook mij is het overkomen. Ik heb het vooral geïnterpreteerd als een eer die aan de gast bewezen wordt door uiterst gastvrije mensen (al komt het uit een door mannen gedomineerde maatschappij, waarover wel het een en ander te zeggen valt, meer dan hier kan en moet). Mijn afwijzing van het aanbod werd ook niet als een belediging ervaren. Eerder leek het mij dat de gastheer opgelucht was: hij had zijn plicht als goede gastheer gedaan, en daar was het bij gebleven. Dit neemt niet weg dat aan dit ‘goede’ gebruik een einde dient te komen: goed gastheerschap kan ook op andere manieren worden getoond.

  Het is jammer dat de laatste zinnen van je verhaal afbreuk doen aan je terechte aankaarten van een belangrijk verschijnsel. Wat heeft ‘Griekenland’ nu te maken met antropologische gebruiken in een Afrikaans land?

  Hartelijke groet,
  Fred van der Kraaij

  • aart van der heide schreef:

   Holisme komt ook in deze zaken voor. Immers alles heeft toch met alles te maken? Trouwens in Nederland krijg je een kopje koffie zonder koekje en de koffie wordt vaak door de gastheer gezet. Gastvrouwen houden zich dan met het hogere bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *