Het einde van de ontwikkelingshulp aan Afrika

Ook interessant...

7 reacties

 1. wieke biesheuvel schreef:

  Beste Aart, jouw artikel is me uit het hart gegrepen. Ik woon en werk nu ruim vijf jaar met mijn man in Zambia en wij zien voor onze ogen hetzelfde gebeuren als waar jij tegenaan loopt. Al die grote ngo’s rijden rond in fijne auto’s en vergaderen zich de blaren op de tongen. Zij raken straks hun baan kwijt als er geen donaties meer binnenkomen. Ik ga je artikel opslaan en me straks in Nederland hard maken voor een ander beleid. Afrika zit in mijn hart. En ik wil het boek dat je noemt ook lezen. Ik ben benieuwd.

 2. Sieth Delhaas schreef:

  Aart v.d. Heide, dank voor uw mening. Vanochtend hoorde ik de heer Hirsch Ballin op radio 1 over o.a. de onderwerpen die u onder de loep neemt. Hij was dit weekend in Duitsland met mensen die denken vanuit invalshoeken als de Thomas More-stichting. O.a. over het migratie-verschijnsel. Oplossing o.a. om Afrika bij te staan met een Marshall-plan. Boven al het gemier van onze oplossingen uit, leek mij dit.

  • aart van der heide schreef:

   Dank U wel Sieth Delhaas. Jammer dat mensen als Hirsch Ballin het goed bedoelen maar er weinig van begrijpen. Hij heeft als hoogste baas van CORDAID o.a. een dame Simone Filipini als CEO aangesteld die niks van Afrika af wist en niet kon weten. Simone is de laan uitgestuurd maar Hirsch zit er nog. Ook hij zou zijn biezen moeten pakken maar omdat hij een CDA lid is en minister is geweest mag hij blijven. Een Marshallplan voor Afrika is niet de oplossing. Afrika is zo rijk dat ze dat niet nodig hebben. wat Afrika wel nodig heeft is dat de Hirschen en Koenders zich niet meer bemoeien met dat continent. We hebben al te lang hierin gestuurd. Met wij bedoel ik dan de politieke elite die de multinationals niet durft aan te pakken. Ik hoop dat Hirsch dit leest en ik ga graag met hem in debat. zal wel niet gebeuren.

   • cor schreef:

    Prachtig opgemerkt Aart ! Als de politieke elite Africa gaat “helpen” komt er niets van terecht ,ze kunnen Nederland nauwelijks besturen laat staan een continent waar Europa bij in het niets valt.
    Mvg uit Sierra Leone

 3. Paul Hassing schreef:

  Beste Aart,
  Ik lees jouw artikel als een pleidooi dat de huidige insteek van Ontwikkelingssamenwerking niet langer houdbaar is. Daarin kan ik je volgen. Is de conclusie dan dat OS beëindigd moet worden. Of is de vraag hoe OS opnieuw ingericht moet worden? Ik denk nog steeds dat we in een interbellum zitten; het oude leeft nog en het nieuwe is nog niet ontwikkeld. Bestaat OS er dan niet uit dat het zwaartepunt veel meer moet liggen op coherent beleid in Nederland en de EU, dat het een instrument wordt in de veranderende geopolitieke verhoudingen en dat we moeten zoeken naar een aanpak hoe arme mensen toch nog een iets betere kans krijgen. En dan ook de vraag adresseren waarom nog steeds zoveel mensen in Nederland en EU onveranderd ontwikkelingssamenwerking steunen (meer dan 2/3) maar dat de politieke partijen dat niet (meer) kunnen omzetten in politieke prioriteiten.

  • aart van der heide schreef:

   Dank je Paul. ik neem je bericht serieus maar wens wel dat ook OS in een historische context wordt gezien. Er valt nog veel te doen in de zg. ontwikkelingslanden maar ik vind dat die landen het zelf moeten doen en indien zij er behoefte aan hebben bij ons aankloppen. Ons toontje lager zingen heeft te maken met het feit dat we eindelijk eens bijv. de geschiedenis van Afrika moeten begrijpen. Alles werd vanuit Europa beslist. Nu de USA erbij zijn gekomen heet dat het westen. China heeft zijn eigen benadering en ook al bekritiseren wij europeanen dat het is een zaak tussen Afrikaanse landen en China. Toen Agnes van Aardenne nog minister was bekritiseerde ze de chinese benadering. Zelf drong zij zich op in Zuid Soedan om dat land z’n onafhankelijkheid te bezorgen. Het resultaat ken je. Wij mogen dan OS progressief vinden maar zolang we de multinationals ongemerkt de Afrikaanse landen laten uitbuiten kunnen we beter dit onderzoeken en signaleren dan nog lieve hulp geven. Enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *