Kerst in Segou

Ook interessant...

9 reacties

 1. Rianne Penninga schreef:

  Bedankt voor het beeldende verhaal. Hopelijk inspireert het en komt in het Westen de mogelijkheid een open gesprek te voeren over ‘ontwikkelingshulp’.
  Groetjes een lezer die toevallig je verhaal tegenkwam.

  • aart van der heide schreef:

   Rianne Penninga in dit land is niets toevallig. Toeval is wat je toe valt. Ja over ontwikkelingshulp is al veel gesproken. Ik kan er dagenlang over vertellen.

 2. R. Krijnen-Hendrikx schreef:

  De redactie van Afrika Nieuws zou dit artikel moeten/kunnen bezorgen bij de voorzitters van elke politieke landelijke partij. Via de griffie Tweede Kamer werkt dit prima.Zij zorgt dat het in de postbox van elke partij komt….

  • aart van der heide schreef:

   Dank U voor deze aanbeveling. Zij zijn best op de hoogte maar helaas heeft dit voor hen geen prioriteit bij deze mensen. Ik heb al met velen van hen gesproken. Ze blijven netjes en gaan over tot hun orde van de dag.

 3. Peter Weesie schreef:

  In het artikel wordt gesteld “MINUSMA faalt helemaal”. En: “Den Haag verkoopt deze missie als “stabilisatie missie” maar het noorden van Mali is nog nooit zo instabiel geweest. Het werkt dus geheel averechts.”
  De logica ontgaat me. Hoezo werkt het geheel averechts? Hoe weet je dat de aanwezigheid van MINUSMA de instabiliteit vergroot? Om dat te kunnen beweren moet je wel met een onderbouwing komen.
  Kan het wellicht ook zo zijn dat ondanks de aanwezigheid van MINUSMA de instabiliteit verder toeneemt? Of dat zonder MINUSMA de instabiliteit nog veel groter zou zijn? Ook om die vraag te beantwoorden zou grondig onderzoek nodig zijn.

  • aart van der heide schreef:

   Ja onderzoek is zeker nodig maar onderzoek kost veel geld Vooral onafhankelijk onderzoek. Ik heb buitenlandse zaken al menigmaal daarom gevraagd maar die geven geen antwoord. Trouwens, je kunt de toestand in noord Mali niet onderzoeken of vergelijken met een toestand zonder dit conflict. Ik begrijp dat de logica je geheel ontgaat maar niets is logisch in noord Mali.

 4. Robert schreef:

  Jammer dat het zo slecht gaat in Mali…Werkte er in de veilige tijd…toen Aart er ook zat….Verbaasde me over al die Koraanschooltjes….De Koraan van buiten leren in het Arabisch. Leer iets zinvols dacht ik…Wie betalen die schooltjes, vroeg ik….Saoedie en de Golfstaten….Zijn dit echt neo-koloniale uitingen, of een ziek gedachtengoed dat met olie dollars de wereld verziekt

  • aart van der heide schreef:

   Goed opgemerkt Robert. Ja oliedollars lusten ze ook in Den Haag. Zelfs de Oranjes zijn er niet vies van. Heet je toevallig de Vos van je achternaam?

 5. Bob Hensen schreef:

  Goed verhaal van een gezellige tijd in Segou. Duidelijk dat de ‘gewone mensen’ doorgaan met hun leven.
  Ik maakte Tanzania mee in de begin 70er, 80er en 90er jaren, drie heel verschilende politieke en ditto economische periodes.. Alleen de dieren in Mikumi Gamepark bleven hetzelfde. Ook Kameoen in 70er en 80er jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *