Malawi: komt er echt honger?

Ook interessant...

9 reacties

 1. Stina Volker schreef:

  Goed stuk. Maar waar is de opmerking op gebaseerd dat er Rwandese toestanden zouden kunnen komen in Malawi? Daar heb je toch niet een grote stammenstrijd?

  • Aart van der Heide schreef:

   Dag Stina, werd gezegd door een buitenlander wiens naam ik niet wil noemen. Baseerde zich op eigen waarnemingen nl. steeds hogere bevolkingsdruk en land-tekorten en dus voedsel-tekorten.

 2. Margriet Saranie-Simons schreef:

  Met grote verontwaardiging heb ik het artikel van de Heer van der Heide gelezen: “Komt er echt honger in Malawi? Mijn antwoord is: Die honger is er al.

  Waar en hoe lang was de heer van der Heide met collega in Malawi en welke zijn “de aantal dorpen waar hij met vrouwen sprak”?
  Mogelijk heeft hij de gebieden die in januari 2015, tijdens de grootste overstroming in de geschiedenis van Malawi (waar overigens nauwelijks aandacht aan geschonken werd in de internationale pers) niet bezocht? Zag hij de kinderen niet in het ziekenhuis in Ngabu in het zuiden van Malawi? Was hij niet in Phalombe of Luchenza? Of in Mangochi of in Nguludi? Hij had de droeve werkelijkheid met eigen ogen kunnen zien: mensen eten gras en veevoer (madea) bij gebrek aan maismeel. Op de lagere school krijgen kinderen schoolvoeding, maar onderwijzers vragen om voedselhulp voor de oudere kinderen die straks examen moeten doen. Door de voedsel schaarste krijgen deze veelal slechts een avondmaaltijd, waaroor ze de energie niet hebben om naar de ver liggende scholen te lopen. Is het hem niet verteld?
  “Donoren van allerlei pluimage geven gretig geld voor allerlei voedsel maar denken te weinig aan de sterke bevolkinsgroei” merkt de schrijver op. Wat wil de schrijver daarmee aanduiden?
  De explosieve bevolkingsgroei is een grote zorg voor Malawi, maar hoe denkt de schrijver dat even op te lossen? Geen voedselhulp geven?
  Nog ernstiger is de volgende alinea: “een buitenlander” die al lang in Malawi werkt vertouwde hem toe, dat honger niet de grote vrees is, maar wel Rwandese toestanden die wij genocide noemen”…
  Als “buitenlander” die hier 50 jaar woont en werkt schaam ik me voor de “buitenlander” die mogelijk een misplaatst “grapje” maakte vanwege de Rwandese collega? Als het geen “grapje” was, zou ik verwachten dat de schrijver zorgvuldiger zou zijn met het rapporteren in “Afrika Nieuws” en mogelijk in zijn EU rapportage. Het getuigt van geen enkele kennis van de geschiedenis van Malawi noch de omliggende landen.
  Ik zou de schrijver willen adviseren om het artikel van de Heer Wittenberg, die terecht constateert dat er te weinig aandacht door deze regering en de internationale pers gegeven wordt aan de honger in Malawi serieus te nemen.
  Wij zijn Unicef en de vele grote en kleine donoren, die het land Malawi en de mensen goed kennen, dankbaar voor hun voedselhulp, die hard nodig is.

  Margriet Sacranie-Simons
  (voormalig Nederlands Honorair Consul in Malawi)

 3. Aart van der Heide schreef:

  Bent U verontwaardigd over mijn artikel? Ik zeg duidelijk dat de Malawianen die aangesteld worden om de voedingssituatie te monitoren allemaal gevraagd zijn over het bestaan van honger. Niemand wist ervan. trouwens onze evaluatie ging over ondervoeding en niet over honger. Toch neem ik uw opmerkingen heel serieus. Hoe kan ik u ons rapport toesturen?

  • Margriet Sacranie-Simons schreef:

   U vraagt “Bent U echt verontwaardigd?
   Ik dacht dat mijn commentaar duidelijk was.

   Ik ben erg verontwaardigd dat er een artikel wordt geplaatst in een tijdschrift voor mensen “die iets met Afrika hebben” wat niet juist is..
   In het artikel: “Malawi: komt er echt honger?” hebt U “nutrition officers” kunnen interviewen en “niemand was op de hoogte of er ook honger voorkwam in hun district”, zegt U.
   .
   Wellicht kreeg U van niemand de korrekte informatie?
   Ik heb Uw artikel inmiddels via andere kanalen ontvangen. Het staat vol met cijfers die ik moeilijk kan verifieren.Ik heb het wel doorgestuurd naar iemand die dat wel kan.

   Op Woensdag 13 April verklaart de President van Malawi dat “the country is in a state of disaster” en hij vraagt om voedselhulp van Internationale hulp organisatie’s. en de donoren in het land.

   Was U verbaasd?
   Wat mij nog het meest irriteerde was Uw toevoeging gebaseerd op een opmerking “van een buitenlander”:: “honger is niet de grootste vrees maar wel Rwandese toestanden zoals genocide’

   Ik merk dat ik opnieuw verontwaardigd wordt!
   .

 4. Aart van der Heide schreef:

  Nou U bent toch ook een buitenlander? Ik citeer en U bent gewoon boos. Dat mag natuurlijk. U spreekt als een buitenlander die al lang in Malawi woont. Mijn bron was een buitenlander die in Malawi werkt in de voedselsector.

 5. Barbara Swarthout schreef:

  In januari 2015 zijn er grote overstromingen geweest in Malawi, die de zojuist geplantte mais grotendeels hebben weggevaagd. Veel gezinnen hadden geen geld om zaad te kopen om opnieuw te planten. Er werd enige maanden later dus karig geoogst. De hongersnood kondigde zich destijds al aan. En ja hoor, het was raak vanaf november. De ‘hunger gap’, de periode tussen het opraken van voedsel en de volgende oogst, was langer dit jaar, slechter, ernstiger in de armste gezinnen. Zes maanden lang 1 maaltijd per dag, van wat maispap en gekookte bladeren. Misschien is dhr Van der Heide alleen in districten geweest waar geen overstroming was geweest? Natuurlijk moet er irrigatie komen, en landbouw hervormingen. Maar om te zeggen dat het allemaal wel meevalt in een van de armste landen ter wereld, dat is wel erg bar.

  • Barbara Swarthout schreef:

   of heeft hij gemeten in november, toen de hunger gap nog maar net begonnen was? kom terug in februari maart en je ziet meer acute ondervoeding.

   • Aart van der Heide schreef:

    ik heb het over ondervoeding als “stunting” en “wasting”. ik zeg duidelijk dat ik in de districten naar “hunger” heb gevraagd en zij die daarvoor zitten en betaald worden wisten daar niks van. Trek zelf de conclusies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *