Mali gaat weer veel geld krijgen

Ook interessant...

9 reacties

 1. William Deymann schreef:

  Prima observaties door Aart van der Heide. en helemaal niet in een Telegraaf stijl. Het blijft te gek voor woorden dat er bakken met gratis geld aangeboden worden door en aan groeperingen die het onder zich houden en ook zelf op maken.

 2. Tom van Mourik schreef:

  Aart, ik ben het eens met je analyse. Het grootste en huidige probleem van Mali is corruptie en het “holle” system. Daarmee bedoel ik dat in letters en in theorie alles goed is geregeld, maar dat het nooit in praktijk wordt gebracht of dat het geen echte inhoud heeft. Het volgende probleem dat Mali aan moet pakken…. educatie. Wie zou jij enige kans geven om als president positieve veranderingen teweeg te brengen?
  Vr Gr.
  Tom

  • dank aan William en aan Tom voor hun reaktie. In de eerste plaats spreek ik de bewindslieden in Nederland aan, Mevrouw Ploumen heb ik geschreven. Ik kreeg een nette brief van haar terug maar ze reageerde niet op mijn suggesties. Ze vertelde alleen maar wat ze nu doet en dat wten we allemaal al. Met de nederlandse ambassade mensen in Bamako is bijna geen discussie mogelijk. Ze zijn vriendelijk en vertellen wat ze moeten doen en waarom. Maar bij hen heb ik altijd het gevoel dat ze geld uitgeven dat niet van ons is terwijl het uit belastingmiddelen komt. Tom, wie als nieuwe president? Ik merk bij veel “verstandige”Malinezen en die zijn er genoeg dat die op IBK mikken. Ik heb persoonlijk met hem gewerkt, weet wat hij deed toen hij onder AOK eerste minister was en is een echte Malinke royal. Streng, rechtvaardig en gaat voor discipline. Ik ken ook veel van zijn familie. Oprechte mensen. Maar iedereen weet dat slechts 25% gaat stemmen en iedereen weet ook hoe de stemmingen gemanipuleerd worden. Het is goed uitgezocht hoe ATT werd “gekozen” door nogal frauduleuze handelingen van het AOK bewind. Donoren zullen intellectuele eerlijkheid moeten betrachten en Nederland vooral omdat onze vorige ministers alleen boter op hun hoofd hebben. In Nederland maken we ons druk over de verkiezingen van een iraanse president maar we hebben nog nooit iets gezegd over het feodale bewind in Saoedie Arabie. Jan Pronk was een van de weinige politici die zijn mond durfde te openen. Ook Max van der Stoel deed dat. Ik mocht Max lang spreken toen ik in 1981 in Angola voor DGIS werkte en hij op bezoek kwam. Hij luisterde en stelde geode vragen. tegenwoordig doen ze dat niet meer. Onze vorige koningin prees ATT voor zijn grote inzet voor de democratie. Waarom???

   • ton, ja onderwijs is de sleutel. Ik zal in een volgende artikel daarover schrijven maar onderwijs in Mali in een franco-sounese context is geen fijn onderwerp. Dank voor de suggestive maar denk niet dat je een verhaal krijgt met alleen lof en glorie. De Z.M ambassadeur van ons koninkrijk, ik ben gelukkig geen dienaar en helemaal geen onderdaan van de koning, vertelde mij dat 75% van de kinderen in mali naar school gaat. Ik antwoordde hem: ook al is dat waar – ik betwijfel het – onder welke omstandiheden en komt er iets uit? Geen antwoord van Z.M. ambassadeur.

 3. Manon Stravens schreef:

  Goed stuk, ik ben ook blij dat het gewoon gezegd wordt. Je bent overigens niet de eerste die kritisch is, en je moet Malinezen zelf soms eens horen over ‘donoren’. Sommigen vragen zich letterlijk af of er geen andere belangen spelen dan puur hulp geven. Want waarom zou je blijven geven als de verhalen over corruptie op straat liggen? Het zegt veel over het beeld dat over hulp bestaat en ik vond dat als ontwikkelingswerker echt zorgelijk. Ik zou er zelf nog wel eens een column over willen schrijven. En wat betreft het onderwijs, de toegang is over de jaren heen zeker toegenomen, maar interessanter zijn de cijfers van uitval en gevonden werk na school. Die geven een heel ander beeld. Het onderwijssysteem is erg zwak en ook daar is vriendjespolitiek niet vreemd. Dat een Malinese student mij ooit eens vroeg of ik mijn baan via mijn vader had verkregen, vond ik tekenend!

  • dank je wel Manon, je tekent een beeld dat ik ken. Ik kreeg een opmerking van iemand die ik al lang ken en die Mali ook goed kent maar dan vanuit het donorwereldje. “Het stuk is niet af”, “schoppen tegen allerlei benen” en “er kloppen dingen niet” enz. Natuurlijk erg belangrijk dat mensen met kennis en ervaring mij feedback geven. Ik blijf van mening dat als “Nederland” – wie bedoelen ze daar eigenlijk mee – bakken met geld geeft deze mensen hierover ook verantwoording moeten afleggen. IOB’s en dure evaluaties kunnen dat niet. Burgers en belastingbetalers mogen dat zeggen en vragen. Diplomaten en politici vinden die burgers maar vervelende mensen. Ik dank William, Tom en Manon voor hun oprechte reakties. Echte demokraten.

 4. iez schreef:

  Meer van dit soort analyses zou geen kwaad kunnen. Het is mij in Niger ook altijd opgevallen dat donoren de situatie dramatiseren, om meer steun te krijgen?

  Een groot verschil met Mali is dat in Niger de decentralisering is doorgevoerd. Dat wil niet zeggen dat iedereen ook effectief inspraak heeft, maar het gevoel van enig lokaal zeggenschap is er wél. Het gebrek daaraan is één van de grote frustratiepunten in het noorden van Mali. Volgens mij is een minimale mogelijkheid tot inspraak nog belangrijker voor tevreden burgerschap dan educatie.

  Voor de geïneresseerden: zaterdag 6 juli om 12u interview ik op Radio Centraal (radiocentraal.be, via internet beluisterbaar) Andy Morgan, die ook heerlijk intelligente Mali-stukken schrijft (ex-manager van Tinariwen). Zijn laatste parel: http://www.andymorganwrites.com/the-ouagadougou-accords-peace-in-our-time/

 5. ErnstJan Stroes schreef:

  Prima analyse. Ik wil er graag nog een punt aan toe voegen. Die commiteringen op donorconferenties hebben meestal niks te betekenen; als er geen goede projecten zijn wordt het geld veelal nooit uitgekeerd. De economische infrastructuur is in Mali vast en zeker onvoldoende om zonder problemen dergelijke berdagen op te souperen. Het is dus een nogal merkwaardige en deprimerende cyclus waar Mali inzit. Al die miljoenen stellen niks voor. Waar het op lijkt is dat ten koste van de Malinezen het leven van hulporganisaties en ambassades makkelijker wordt gemaakt. Soms vraag ik me af waneer het publiek dit rare spel doorkrijgt en nou eindelijk eens kiest om landen te ondersteunen in hun ontwikkeling waar dat echt kan in plaats van zogenaamde ‘hulp’ te bieden.

 6. Aminta FALL schreef:

  Beste mensen. Laat je niet foppen. Echte ondersteuning gebeurt door veldwerkers, en die zouden geholpen moeten worden. Zij zijn het die al het werk doen, en om wat van die geldelijke hulp te verkrijgen moeten zij een vaak onmogelijke gang door de instanties maken, om tenslotte te worden afgewezen vanwege incompabiliteit met het stramien…de papierwinkel die de mensen in de bureaus aan het werk houdt. En waaraan het grootste deel van de toegezegde fondsen worden besteed. Particulieren geven daarom liever aan een kleine ONG, maar men wordt als belastingbetaler al zo aaangeslagen…In West Afrika rijden er meer nieuwe terreinwagens in de steden als in Europa. Ik houd het vooralsnog bij mijn paard en wagen. En in die bureaus kom ik niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *