Nieuwjaar in Bamako

Ook interessant...

8 reacties

 1. Manon schreef:

  Interessant verhaal weer, Aart. Ik ben jaloers op je dat je nog zo vaak in Mali bent. Lukt me niet de komende maanden! Hopelijk eind dit jaar wel. Ik wilde alleen nog even zeggen dat Sanogo niet alleen voor moorden vast zit of zou moeten zitten. Hij heeft inderdaad een corrupt regime omver geworpen en ik herinner me de reacties van Malinezen ‘het kon niet anders dan op deze manier’. Sanogo had sympathie in eerste instantie. En gaf hoop op verandering. Hij heeft later helaas heel veel van zijn krediet verspeeld door zich net zo te gedragen als zijn voorganger. Corrupt, met dikke auto’s, mooie meisjes en een naar het hoofd steigende macht in zijn Kat-imperium. Het feit alleen al dat hij status ex-president opeiste om dezelfde avantages te kunnen genieten, viel ook bij mij in het verkeerde keelgat. Hoe erg kan je het vertrouwen van mensen schaden. Het zou goed zijn als er recht gedaan wordt…
  Ik ben hoe dan ook erg benieuwd naar wat het nieuwe jaar gaat brengen en kijk uit naar je verhalen!

 2. Manon schreef:

  Ik bedoel Kati-imperium 😉

 3. Hans Groenendijk schreef:

  Dag Aart. Zoals altijd zeer leesbaar. Je stelde de vraag of donoren die de facade democratie jarenlang hebben ondersteund, ook vervolgd gaan worden. Nu kom ik niet zo vaak meer in West Afrika en de laatste 20 jaar niet meer in Mali. Jij bent er lang geweest en weer, en ik volg je kritiek (+ en -) met belangstelling.
  Maar de donoren waren daar voor de militaire staatsgreep en jij ook.
  Waarom hebben we uit die periode nooit jouw kritiek via dit medium of anderszins via Nedworc mogen vernemen?
  Of heb ik niet goed opgelet?

  • aart van der heide schreef:

   Dag Hans, je hebt gelijk. Ik heb deze kritiek niet via afrikanieuws geuit of via NedWorc omdat ik in die tijd nauwelijks erover schreef. Ik ben pas in januari 2013 met afrikanieuws begonnen en in september 2012 heb ik een NedWorc-avond georganiseerd enz. Wel heb ik op persoonlijke titel de ministers van O.S. geschreven maar die geven altijd een formeel antwoord. In 2008 heb ik een kritisch document geproduceerd – staat op de NedWorc site – waarin ik nogal scherp heb gereageerd op de grote IOB Afrika evaluatie. Het enige Kamerlid dat me uitnodigde was Boekesteijn maar deze was in meer linkse kringen nogal politiek niet correct. Hij heeft mijn stuk gelezen. Ik heb het aan de vaste Kamercommissie buitenland gestuurd en die hebben het voor kennis aangenomen. Den Haag heeft nooit gereageerd en dat doen ze alleen als de pers begint te schrijven. Zo werkt de democratie in Nederland maar je hebt gelijk.

 4. Abby Buwalda schreef:

  Mooi schrijven Aart, helpt me zeker om – een beetje – beter te begrijpen wat er gaande is in de land. Afgelopen week sprak ik een jongeman in Bamako die niet zo hoopvol was over IBK… Sinds de verkiezingen in augustus zijn de (publieke) universiteiten van Bamako gesloten. Hij geeft geen geld voor prive educatie dus zit al maanden thuis. Hij had het vermoeden dat er geen haast werd gemaakt de universiteit weer te openen om zo jongeren te verleiden het leger in te gaan…

 5. Ato Bob schreef:

  Een goed verhaal Aart en ik hoop dat het lukt om de recente politieke historie van Mali verantwoord gedocumenteerd te krijgen. Wij (Nederlanders) ‘weten’ vaak heel gauw hoe het zit ook al hebben we nauwelijks ervaring, laat staan kennis van een land!

 6. aart van der heide schreef:

  Ja Ato Bob, ik heb dat nu ook in Gao gezien. Ik denk dat de Nederlandse missie weinig zinnigs kan doen behalve dan dat politici zullen zeggen: dat doen wij weer even.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *