Overbevolking in Afrika: hoe de VVD en D66 dat zien!

Ook interessant...

6 reacties

 1. Pieter Kersten schreef:

  Mijnheer Aart, Om een Afrikaanse aanhef te gebruiken.
  Ik lees uw stukjes met instemmende genoegen.
  De bovenstaande analyse deel ik en vooral herken ik op basis van ruim veertig jaar belangstelling te hebben voor dit oude en toch zo jonge continent.
  Ga vooral door met het bestoken van onze politici in de wetenschap dat deze hardleers zijn.
  Groet van een trouwe lezer.

 2. Karin van Veen schreef:

  Waar blijft de stem van de Afrikaanse vrouwen?

  • aart van der heide schreef:

   Dag Karin. Je hebt gelijk maar aangezien ik een man ben moet je dat aan de vrouwen vragen. Ik kan niet voor hen spreken. Hoewel de bamabra’s in Mali zeggen; Alles wat de baard passert heeft de tres al gepasseert. Een man spreekt zich niet uit voordat hij het met zijn vrouwen heeft besproken.

 3. Jan schreef:

  Beste Aart,
  ik vind dat je overwegend leuke stukjes schrijft uit een onverwachte hoek. Toch stelt dit stuk mij een beetje teleur. De liberale / christelijke visie op de bevolkingsexplosie mag volgens jou niet compatibel zijn met de Afrikaanse zienswijze, maar je geeft ook geen alternatief voor aanpak van dit immense probleem.
  Het voeden van een jaarlijks 2-3% groeiende bevolking mag dan voorlopig nog mogelijk zijn maar er is wel degelijk urgentie voor allerlei problemen die nu vaak onder ‘klimaat’ geschoven worden maar in feite te maken hebben met enorme druk die mensen hebben op hun omgeving.
  Ja, op het platteland zijn kinderen een vorm van pensioen maar in de stad zijn kinderen (om ze goed terecht te laten komen) eerder een liabilty. Daarom lijkt mij het doorbreken van het decennia lange taboe over family planning en bevolkingsgroei een goede eerste stap en waarom niet geflankeerd met praktische (voorbehoeds) middelen.
  Ik juich daarom toe dat we actie ondernemen op dit gebied, maar het gaat vooral over een beleidsdialoog die moet gevoerd worden, en daar zijn we het dan wel weer eens, daarna is het aan de Afrikanen zelf.

  • aart van der heide schreef:

   Beste Jan. Ik ben het helemaal met je eens. In mijn volgende stuk zal ik het daarover hebben. Helaas weet ik niet wie je bent want je heet alleen maar Jan. In de laatste zin geef je zelf al aan wat er volgens jou gedaan moet worden. Dank je voor je kommentaar.

 4. Rein schreef:

  Beste meneer Aart,

  De overbevolking in Afrika (en overal elders) leidt tot een versnelde vervuiling en uitputting van de aarde, grote armoede en veel ellende (want met hoe meer mensen je iets moet delen, hoe minder er voor ieder is).

  Eigenlijk is overbevolking de oorzaak van alle grote problemen van nu: vervuiling, klimaatverandering, oorlogen om grondstoffen en mensen die daarom moeten vluchten etc.

  Ook zal alle natuur verdwijnen als gevolg van overbevolking terwijl ook mensen niet zonder natuur kunnen leven (denk bv aan de zuurstof die bossen leveren en de vis die we eten).

  Ik vind het dan ook bijzonder kortzichtig om het tegengaan van overbevolking aan politiek e.d. te koppelen terwijl het op de lange termijn over het overleven van iedereen gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *