Pleidooi voor een onafhankelijke evaluatie van de Mali-missie

Ook interessant...

4 reacties

 1. aart van der heide schreef:

  Duidelijk en goed artikel. Geschreven door een oud ambtenaar van buitenlandse zaken en IOB evaluator. Triest dat tot nog toe de slager alleen maar zijn eigen vlees heeft geëvalueerd. Daarbij heten vegetariërs partijdig te zijn.

  • Fred van der Kraaij schreef:

   Beste Aart,

   Hartelijk dank voor je positieve commentaar. Ik ben het met je eens dat het jammer is dat Rutte-II tot nu toe alleen een subjectief rapport – van evaluatie kunnen we eigenlijk niet eens spreken – over de Nederlandse Mali-missie heeft gepresenteerd. De strekking van de laatste zin in je reactie ontgaat mij. Wellicht omdat ik onvoldoende bekend ben met vegetarische gebruiken en terminologie.

   Met vriendelijke groet,
   Fred van der Kraaij

 2. Bernard Cremer schreef:

  Nooit zal ik begrijpen, als ex-dienstplichtig militair en ex-Natres vrijwilliger, wat de Nederlandse krijgsmacht te zoeken heeft buiten Nato gebied. Tekst in de Grondwet hin oder her. ‘ (Bevordering van ) de internationale rechtsorde’ is relatief en kan ook op een laag pitje worden gezet. Nederland heeft de handen al vol met de eigen problemen in ons land en die binnen de EU op te lossen.
  En is b.v. Noord-Cyprus nu wel of niet “bezet gebied” door het Turkse (Nato ! ) leger ? Als dat zo is, waarom wordt die term dan niet door de media, ook vooral de NLse, gebezigd ? En, het “binnenrijden” van Turks miltair materiaal in Syrië ? Wat is dat dan volgens die internationale rechtsorde ? Een invasie ? Heeft de Syrische regering Turkije daarom gevraagd ?
  Het zou goed zijn, over dit thema, NL militaire acties buiten de EU, eens een referendum te houden, ook al is dat dan slechts raadgevend…. dan weten de dames en heren met hun overbetaalde job in de TK tenminste wat ‘het volk’ daar van vindt…

  • Fred van der Kraaij schreef:

   Beste Bernard Cremer,

   Hartelijke dank voor uw reactie!

   Mijn reactie op uw reactie moet niet worden gezien als een reactie vanuit ‘de politiek’, maar als een reactie van een mede-Nederlander.

   Onze Grondwet vormt het wettelijk kader van ‘mogelijk handelen’, niet persé actief, handelend optreden – anders zou Nederland wel over de hele wereld kunnen meedoen aan militaire interventies.

   Het is aan onze regering goed uit te leggen waarom besloten wordt tot deelname aan bijvoorbeeld een VN-missie of VN-resolutie. Bij gebrek daaraan ontstaat verwarring, wrevel, en tegenstand. Naar mijn mening heeft Rutte-II onvoldoende de motieven om deel te nemen aan de VN-missie in Mali uitgelegd. Daarnaast heeft het een evaluatie beloofd van onze deelname die er helaas nooit is gekomen. Waarom dit zo is kan alleen onze regering zeggen.

   Politiek is een kwestie van niet alleen keuzes maken, maar ook van keuzes toelichten. Of het nu een interventie betreft in Mali of op Cyprus. Ons NAVO-lidmaatschap maakt het ook nog ingewikkelder dan het al is. Een referendum erover houden is mijns inziens niet nodig. Wat nodig is, is een regering die goed communiceert met haar burgers en die geen verborgen agenda heeft.

   Met vriendelijke groet,
   Fred van der Kraaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *