Terug in Mali

Ook interessant...

8 reacties

 1. judith schreef:

  we gaan naar Djenne eind december naar Djenne met twee mensen. is dit een verantwoorde onderneming denk je? nog adviezen?

  • aart van der heide schreef:

   je kunt zeker gaan maar zijn de hotels en restaurants in Djenne al weer open? toen ik er in juli was, was alles gesloten. Ik ben vorige week in Mopti geweest. Alles rustig maar geen toeristen maar wel veel lege hotels. Je kunt me via mijn mail adres bereiken avdheide@planet.nl

 2. Willem Snapper schreef:

  Wat een verschrikkelijk negatief en tendentieus artikel, Aart sorry hoor, je laat je van je slechtste kant zien en je doet er Mali geen goed mee. Blijf maar lekker in Nederland, ik ben echt boos op je!

 3. aart van der heide schreef:

  Waarom negatief en tendentieus? Waarom boos worden als ik gewoon zeg wat ik hoor, waarneem en interpreteer? Waarom ga je de discussie niet gewoon met mij aan?

  • Willem Snapper schreef:

   Gisterern heb ik geprobeerd mijn excuses aan te bieden, mijn commentaar werd mij ingegeven door emotie en dan is een reactie snel geplaatst. Om de een of andere reden zie ik die reactie niet reug onder de commentaren. Alsnog Aart, mijn excuses.

 4. Bram Posthumus schreef:

  Dank je Aart voor deze realistische vaststelling. Ik ben momenteel in Côte d’Ivoire en ook hier blijkt dat al die buitenlandse bemoeienis, inclusief de VN Missie, aan de fundamentele problemen die onder de politieke crisis liggen, niets veranderd heeft. Voor de Gbagbo-kant blijft de VN een bezettingsmacht en voor de Ouattara-kant van geen enkel belang. En ook hier het bekende beeld van veel te dure Fout Wheel Drives met “UN” erop, geparkeerd bij de betere restaurants en de duurdere hotels. De prostitutie krijgt het moeilijk als ze allemaal straks vertrokken zijn; maar hoe eerder ze hun spullen pakken hoe beter. Groet uit Abidjan.

 5. aart van der heide schreef:

  Dank je wel Willem, emoties zijn slechte raadgevers. Natuurlijk accepteer ik je excuses. Ik begrijp ook dat een verhaal zoals ik schrijf je boos kan maken maar dingen moeten toch eerlijk gezegd kunnen worden. Ook ik houd van Mali en zie nu hoe dit land vermilitariseerd. Ik luister veel naar allerlei Malinezen en vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen. Waar jij en ik het niet over eens zijn is de “laisser faire, laisser aller” periode van ATT. Ook vele Malinezen ook uit Mopti waar hij vandaan kwam zeggen dat nu heel openlijk. Ook onze regering en onze diplomaten in Bamako laten de recente geschiedenis pas beginnen bij de coup van Sanogo. Voor hen was de corruptie onder ATT ook een doorn in het oog omdat het westen eindelijk een zg. democratisch bewind kan ondersteunen terwijl het in feite een façade-democratie was. Den Haag kon alleen de grote sommen uitgeven aan democratische bewinden. Ik lees op dit moment een boek van een oud-Duits diplomaat Volker Seitz die hierover een boek heeft geschreven hoe Afrika arm wordt geregeerd. Ik zal de komende tijd hierover schrijven. Zijn boek heeft een tweede titel nl. Wie man Afrika wirklich helfen kann.

 6. aart van der heide schreef:

  Dank je Bram, mijn vraag aan de Koenders is hoe ze als sociaal-democraat deze posities durven in te nemen. Heeft de SP dan toch gelijk dat de Nederlandse sociaal-democraten verraders zijn of zijn het alleen maar omhooggevallen regenten? Ik heb gisteravond verhalen van hulpverleners in Mopti aangehoord. Ze doen niet alleen hetzelfde als wij in de jaren tachtig deden maar nog groter en mechanischer. Er schijnt nooit een sessie geleerde lessen te zijn en helemaal geen kapitalisatie van ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *