Thuiskomen in Mali

Ook interessant...

5 reacties

 1. Beste Aart,

  Je hebt weer een mooi verhaal geschreven. Het is voor een deel feitelijker dan wat ik meestal van je lees en dat bevalt goed. Je geeft een goede sfeertekening van de huidige situatie ook al is die diverser dan wat je beschrijft. Dat kan ook niet anders, want Mali is zo’n uitgestrekt land – even groot als Spanje en Frankrijk tezamen – dat elke beschrijving fragmentarisch moet zijn. Helaas lees ik verschillende zinnen die volgens mij feitelijk niet waar zijn, andere zinnen zijn mijns inziens moeilijk aan te tonen. Ik wil er hier slechts één noemen.

  Je stelt dat het buitenland een beslissende rol had bij de staatsgreep van 1991 die een einde maakte aan het regime van de verlichte dictator Generaal Moussa Traoré (GMT). Ik citeer je: “Waarop ik hem kon zeggen dat Mitterrand in feite met toestemming van de Amerikanen Moussa Traoré heeft weggestuurd. ”
  Dit is onjuist. We hebben dit eerder besproken. GMT lag al langer onder vuur van zijn eigen militairen. Het bloedig willen neerslaan van een demonstratie in 1991 was de druppel die de emmer deed overlopen, zo zei mij een zeer bevriende hoge militair die deelnam aan de geslaagde coup en aan voorbereidingen van eerdere pogingen het bewind van GMT ten val te brengen.

  Complottheorieën zijn altijd spannend om te lezen en ik smul daar ook van, maar ze brengen ons niet persé dichter bij de waarheid. ‘Facts first’ is mijn motto zoals je weet. Het voorgaande neemt niet weg dat Mali inderdaad in een crisis verkeert. In het noorden heerst anarchie – ondanks de Frans militaire inzet Barkhane en de VN-missie Minusma – wat leidt tot onrechtvaardigheid en straffeloosheid. Terroristen, smokkelaars en ontvoerders-voor-het-geld profiteren ervan. Pas maar goed op jezelf, want je bent een wandelend doel voor deze criminelen.

  Succes met je werk en tot de volgende keer!
  Hartelijke groeten,
  Fred van der Kraaij

 2. Helga Smit schreef:

  Beste Aart

  Ik sluit me aan bij Fred. Het verhaal geeft meer de feiten weer en ik kan me goed vinden in de sfeertekening van de huidige situatie. Veel herkenning voor mij. Maar zoals Fred al aangeeft, die is diverser. Logisch want het is jouw verhaal en je kunt niet alles hebben gezien en iedereen hebben gesproken.
  Desalniettemin, een mooi verhaal!

  Groet Helga Smit
  Voorzitter Stichting MaTimBa

 3. aart van der heide schreef:

  Dank je wel Fred van der Kraaij. Ook al heeft die militair jou dat gezegd – ik weet wie je bedoelt – hebben deze Malinese militairen wel de steun van Mitterrand gehad. Jij weet toch ook wel wat er op de conferentie van de Baule gebeurde? Natuurlijk is de situatie diverser. Om dat op te schrijven heb je een heel boek nodig. Wel geef ik duidelijk aan dat ik veel feiten niet kan controleren of aan waarheidsvinding doen. Er zijn immers hogere machten – hierbij bedoel ik niet God – die wij niet kunnen controleren.

 4. Mamadou Kaba Camara schreef:

  Beste Aart,

  Als Malinese/ Nederlander kan ik zeggen dat u verhaal is helder en duidelijk. Ik ben net terug van Mali en heb ik dezelfde indruk en ervaring als u.

  Met vriendelijk groet
  ir. Mamadou Kaba camara
  Free Lance Ingenieur oil and Gas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *