Tweede ronde presidentsverkiezingen Mali: een herhaling van 2013?

Ook interessant...

2 reacties

 1. aart van der heide schreef:

  Interessant artikel maar die cijfers over de staatsbegroting geven slechts %. IBK wordt door eigen bevolking erg bekritiseerd o.a. vanwege de slechte economische toestand. Ik heb verschillende berichten ontvangen hoe deze verkiezingen ook gemanipuleerd worden. Je beschrijft helaas niet de rol van SBM die in feite deze verkiezingen heeft georganiseerd.

 2. Beste Aart,

  Hartelijk dank voor je aardige reactie op mijn artikel.

  Waarom ik de uitgavencijfers over de staatsbegroting in procenten geef? Een van de redenen is de afspraak van Maputo, waarbij (zoals je ongetwijfeld weet) Afrikaanse regeringen zich verplichtten om tenminste 10% van de staatsbegroting te besteden aan landbouw. IBK’s regering zit daar met 15% ruim boven (50% méer). Een andere reden is dat een vermelding in procenten beter de prioriteit weergeeft dan een absoluut getal, dat de meeste lezers weinig zal zeggen.

  Een goede macro-economische prestatie waarbij op huishoudniveau geen grote verbeteringen te constateren zijn (=armoede) wordt door economen ook wel de ‘macro-micro-paradox’ genoemd. Een bekend verschijnsel. Het duurt enige tijd voordat de vruchten van economische groei doorsijpelen naar de individuele consumenten. Mali is inmiddels wel Afrika’s grootste producent van katoen geworden en de tweede goudproducent van West Afrika en de derde goudproducent van Afrika. En het land is zelfvoorzienend wat betreft voedsel, zoals je weet is dat in de Sahel en uitstekende prestatie.

  Ja, ook ik heb de berichten over onregelmatigheden tijdens de tweede ronde gelezen. Deze hadden voorkomen moeten worden, maar het is een gevolg van de uitgestrektheid van het land (ook in de VS komen onregelmatigheden tijdens verkiezingen voor!) en de huidige onveiligheid in het land, een situatie die de zittende regering zeker niet heeft gewild. Overigens zijn er ook berichten over aanhangers van Soumaïla Cissé die betrapt zijn bij onregelmatigheden zoals het volstoppen van stembussen met alleen maar stemmen uitgebracht op hun favoriet.

  Over de rol van Souleymou Boubeye Maïga, de eerste-minister: ik heb over veel meer niet geschreven in mijn nochtans niet korte artikel. Hier ligt denk ik een gouden kans voor je om je korte artikel over de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Mali aan te vullen. Met jouw kennis van het land belooft dit een lezenswaardige aanvulling te worden. Ik kijk ernaar uit!

  Met vriendelijke groet,

  Fred

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *