Van Mopti naar Ouagadougou

Ook interessant...

5 reacties

 1. anshom schreef:

  Beste Aart,
  ik was de afgelopen weken in Bandiagara, bij mijn schoonfamilie. Ik zit dan wel eens te praten met vrienden en als ik me verbaasd uitlaat over de enorme bouwwoede die overal te zien is in Mali, dan is hun conclusie meestal ook dat de rijken rijker worden en de armen armer. Ik zat op Oudjaarsavond op een terras in Bamako en verbaasde me over de nouveau riche die zich uitgebreid lieten zien, terwijl op 10 meter afstand de armoede je tegemoet komt in de vorm van bijvoorbeeld straatverkopers, die echt niet gezellig bij hun familie Oud en Nieuw vieren. In Mali zijn de superrijken met naam en toenaam bekend, omdat ze zich vaak voordoen als weldoeners en nieuwe wegen aanleggen, ziekenhuizen bouwen, zelfs monumenten oprichten zoals het gedrocht in Bandiagara. Dit is gefinancierd door een steenrijke multimiljonair die van oorsrpong uit de Dogon komt. hij heeft een joekel van een fabriek in Bamako, waar naar verluid alle jonge mannen uit de Dogon naartoe getrokken worden. Het schijnt dat de een na de ander ziek wordt vanwege de slechte arbeidsomstandigheden, en toch wordt die mijnheer door sommigen gezien als een redder. Tegelijkertijd ken ik genoeg kritische Malinezen, die wel inzien dat dit de Dogon juist ten gronde richt: al hun jonge mannen opgeslokt door de industrie, dat kan niet goed zijn.
  Jammer dat we elkaar gemist hebben! Had het leuk gevonden om elkaar eens te ontmoeten, en dan nog wel in Mali zelf… Groet, Ans

 2. Mirjam Tjassing schreef:

  Voor wie benieuwd is naar de blog over Nederlandse steun aan mensenrechtenorganisaties in Burkina Faso waarnasr verwezen wordt, is hier de link: http://www.mensenrechtenwereldwijd.nl/blog/detail/285/het-nut-van-nederlandse-steun-aan-mensenrechtenorganisaties-de-situatie-in-burkina-faso

  • Aart van der Heide schreef:

   Dag Mirjam Tjassing. Graag zou ik Uw persoonlijke reactie willen horen i.p.v. altijd de reactie van Nederland enz. Graag zou ik van U willen weten wie U eigenlijk vertegenwoordigt: de koning, uw minister, de tweede kamer of mensen zoals ik?

   • Mirjam Tjassing schreef:

    Beste Aart van der Heide,
    Ik ben een ambtenaar in dienst van de Ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Deze ministers zijn benoemd door hun politieke partijen, die samen door de Nederlandse kiezer een meerderheid hebben gekregen in de Tweede Kamer en dus alle Nederlanders, waaronder uzelf, vertegenwoordigen. Daarbij worden de ministers namens de Nederlandse bevolking door de Tweede Kamer gecontroleerd. Het is aan de ministers om beleid uit te zetten, aan hun ambtenaren om het uit te voeren en aan de Kamer om ervoor te zorgen dat alles volgens wens en afspraken verloopt.
    Dit gezegd hebbende doe ik mijn werk met veel plezier, en naar alle eer en geweten. Ik besteed daarbij veel tijd aan het begrijpen van mijn omgeving, of het nu Mali, Burkina, of een ander land is waar ik geplaatst word. Ik doe dat zeker niet alleen: collega’s en mijn vele contacten in de Malinese en Burkinabé samenleving helpen me daarbij.
    Op het moment dat ik mijn werk niet meer met mijn geweten kan verenigen, zal ik ontslag nemen. Daarvan is nu geen sprake. Ik vertegenwoordig met andere woorden alle personen en instituties die u noemt, inclusief mijzelf.
    De uiteindelijke politieke verantwoordelijkheid voor mijn werk berust bij de ministers, zoals dat hoort in ons democratische bestel. Ik ben me daar natuurlijk van bewust. Het zou erg ondemocratisch zijn als ik als ambtenaar op eigen houtje beleid naar mijn hand zou gaan zetten. Maar de bijdragen die ik lever, zoals mijn blog voor de mensenrechtensite van het Ministerie die ik hierboven plaatste, zijn van mij persoonlijk en voor mijn directe verantwoordelijkheid.

    Met vriendelijke groet,
    Mirjam Tjassing
    Eerste Ambassadesecretaris Politieke Zaken
    Nederlandse Ambassade Bamako

    • Aart van der heide schreef:

     Dank je wel Mirjam Tjassink voor deze uitleg. Gelukkig heb ik dat nog allemaal op de middelbare school geleerd. Toch ben ik blij dat je het mij nog een keer uit wil leggen maar ik zou graag verder gaan in de discussie hierover met jullie. Misschien doet de gelegenheid zich nog een keer voor. Wel moet ik zeggen dat in Nederland al veel mensen veel en veel verder zijn met deze discussie. Ik ben me ervan bewust dat je een leuke baan hebt met vele voordelen. Ook je status komt daarbij maar misschien zou het interessant zijn eens dieper en verder te kijken. Sterkte en groeten aan je ministers. Volgend jaar gaan we weer stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *